Dubai is een van de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten en daarmee ook een emiraat die de islam volgt. Net zoals in deze andere islamitische landen is de Ramadan dan ook ontzettend belangrijk in Dubai. Als je tijdens deze periode naar Dubai gaat, kan je echter wel voor een aantal verrassingen komen te staan, aangezien er de nodige veranderingen plaatsvinden in deze periode. Hieronder vertellen wij jou meer over de Ramadan in Dubai.

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is een religieuze maand voor alle moslims over de hele wereld. Gedurende deze maand eten en drinken moslims enkel binnen een bepaald tijdsbestek. Zij mogen alleen eten en drinken wanneer de zon weer onder is, of nog voordat deze is opgekomen. Ook mogen zij deze hele maand geen seks hebben en moeten zij zich onthouden van andere behoeftes. Dit betekent dus dat hun leven vrij drastisch verandert voor die maand, maar zij doen het graag voor het geloof. Aangezien de islam zo belangrijk is in Dubai verandert er in het land ook het een en het ander tijdens de Ramadan. Je hoeft als bezoeker hier niet mee te doen aan de Ramadan, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen en natuurlijk hun geloof respecteren.

Eten tijdens de Ramadan

Doordat Dubai zal veranderen voor de Ramadan kan het voor bezoekers en niet-moslims vrij lastig zijn om overdag ergens te eten. Het grootste deel van de bevolking hier mag namelijk niet overdag eten, waardoor veel restaurants ook gesloten zullen zijn. Je kan op andere plekken echter wel nog iets van eten vinden. Zo kan je bijvoorbeeld naar een supermarkt gaan voor snacks, broodjes, kant-en-klare maaltijden of een lekkere salade. Daarnaast kan je ook in de winkelcentra, zoals The Dubai Mall en The Mall of the Emirates, een aantal foodcourts vinden. Hier kan je genieten van bijvoorbeeld Mexicaans eten of sushi, maar je kan ook kiezen voor McDonalds of Burger King.

Verder zijn de koffieshops wel vaak open, waardoor je hier de gelegenheid hebt om een lekker kopje koffie te drinken. Je kan hier ook een broodje of iets van een andere snack bij bestellen. Als laatste is er nog genoeg eten te vinden op de Dubai International Airport.

Tips voor tijdens de Ramadan in Dubai

Zoals gezegd is de Ramadan ontzettend belangrijk voor de moslims in Dubai en de rest van de wereld. Het is daarom belangrijk om dit te respecteren en een beetje extra moeite doet het natuurlijk ook altijd goed. Als eerste is het heel makkelijk om moslims te groeten tijdens de Ramadan door ‘Ramadan Kareem’ of ‘Ramadan Mubarak’ tegen hen te zeggen. Ook is de medemens heel belangrijk in deze periode. Overweeg daarom eens om wat geld te doneren of om wat vrijwilligerswerk te doen bij een goed doel. Dit zal vast en zeker gewaardeerd worden.

Er zijn ook genoeg mensen die ook wel nieuwsgierig zijn naar bepaalde aspecten van de Ramadan. Zo eten zij na zonsondergang een Iftar-maaltijd. Er zijn genoeg gelegenheden in Dubai om dit zelf ook eens te proberen, zodat je zelf ook eens kunt ervaren hoe dit nu precies is! Het is zelfs nog leuker als je zou worden uitgenodigd voor zo’n maaltijd en sla dit dan ook zeker niet af!

Een van de belangrijkste dingen om voor jezelf te onthouden tijdens de Ramadan is de aanpassing van de regels. Pas je zoveel mogelijk aan, aan de cultuur en toon respect. Men verwacht van bezoekers dat zij geen water drinken of eten. In elk geval niet in het openbaar. Zwangeren, kinderen en mensen die ziek zijn worden in principe vrijgesteld van het vasten.

Om nog beter voorbereid te zijn, raden wij je ook aan om je in te lezen over de regels en wetten in Dubai.