Vastgoed kopen in Dubai

Een huis kopen in Dubai wekt de interesse van veel mensen en bedrijven. Het is een populaire bestemming en het belastingklimaat is gunstig. Dubai’s freehold wijken bieden daarnaast een gevarieerde keuze aan appartementen, villa’s en herenhuizen, met verschillende ontwikkelaars en gemeenschappen om uit te kiezen.

Wanneer je een huis koopt dan kan dat betekenen dat je het gaat gebruiken als vakantiehuis in Dubai, permanent verblijf (emigreren) of als investering. In dit artikel lees je waar je op moet letten, en ondersteunen wij je bij deze verschillende redenen voor een aankoop van een woning in Dubai.

Kan je zomaar in Dubai wonen?

Om 30 – 60 dagen in Dubai te verblijven heb je alleen een paspoort nodig, welke nog minimaal 6 maanden geldig is. Deze termijn geldt op het moment van inreizen. Vervolgens krijg je bij aankomst in Dubai een VOA, ofwel een ‘Visa on Arrival’. Dit is een stempel in je paspoort. Wil je langer verblijven in Dubai dan dien je een visum aan te vragen.

Investeerders kunnen nu een residentieel visum krijgen met specifieke beperkingen onder de nieuwe visumvereisten in verband met vastgoedinvesteringen. Je kunt in aanmerking komen voor een tweejarig residentieel visum als de waarde van jouw onroerend goed meer dan AED 1 miljoen bedraagt. Je kunt daarnaast in aanmerking komen voor een verblijfsvisum voor vijf jaar als de waarde van jouw onroerend goed meer dan AED 5 miljoen bedraagt. Een verblijfsvisum voor 10 jaar kan beschikbaar zijn voor huizen die meer dan 10 miljoen AED waard zijn.

Voordelen van een huis kopen in Dubai

Koop je het huis in Dubai als investering? Dan hebben wij goed nieuws. De huurrendementen van de stad overtreffen vele andere volwassen vastgoedmarkten. Investeerders kunnen bruto huurrendementen verwachten variërend van 5% tot 12%. Verder heeft de stad een heel gunstig belastingklimaat, waaronder het ontbreken van onroerendgoedbelasting zoals gebruikelijk in andere wereldwijde vastgoedmarkten.

Daarnaast zijn de vastgoedkosten in Dubai per vierkante meter goedkoper dan op veel andere locaties wereldwijd. Zodoende is het een goed alternatief voor de oververhitte vastgoedmarkt in Nederland.

Voor mensen die emigreren naar Dubai zijn er natuurlijk nog allerlei andere voordelen. Denk hierbij aan het zonnige weer, gunstige belastingregels en schitterende winkelcentra.

Huis kopen in Dubai regels

Er zijn veel regels die komen kijken bij het kopen van een huis in Dubai. Gelukkig maar! Het is een grote investering en belangrijke beslissing in je leven. De regels hangen af van je status als bezoeker of inwoner en het doel van de aanschaf. Het is daarom het beste om je hier over te laten informeren door een makelaar. Wij kunnen jou met onze Nederlandse makelaar in Dubai hierin ondersteunen.

Tweede huis Dubai

Wil je in Dubai een tweede huis kopen? Dan is dat zeker aan te raden. Door de combinatie van de eerder genoemde voordelen, maakt Dubai een perfecte keuze. Zo kun je vanwege de temperaturen in Dubai, het beste in de wintermaanden daar verblijven. Om vervolgens in de zomerperiode terug te keren in Nederland. In de tijd dat je niet in Dubai bent kun je er voor kiezen om het huis te verhuren. Dat kan via platformen zoals Airbnb of via gespecialiseerde partijen voor verhuur.

Goedkoop huis kopen in Dubai

De term goedkoop is voor iedereen anders. Afhankelijk van je wensen kun je al vanaf circa €100.000 een kleine studio van circa 30m2 kopen. Bij een aanschaf van een huis van 50m2 ga je al gauw richting de €150.000 – €200.000.

Wat kost een huis in Dubai?

Zoals je hebt kunnen lezen is er een groot verschil tussen goedkoop en luxe. Zoals wij dat ook in Nederland kennen, maar Dubai heeft een veel groter luxe segment. Een kleine studio koop je al vanaf circa €100.000, maar ga je in het luxe segment kijken dan kom je woningen tegen van meerdere miljoenen euro’s.

Investeren in Dubai vastgoed

Voor eenieder die wil investeren in Dubai vastgoed bestaan er veel kansen. Laat je echter niet gek maken door de gouden bergen en vele beloften. Het is een serieuze verplichting en er kan veel mis gaan. Doordat de markt in Dubai nog in ontwikkeling is heb je dus ook meer kans op tegenslagen. Zeker wanneer je voor nieuwbouw kiest, bestaat er een kans dat de woning te laat, of zelfs helemaal niet, wordt opgeleverd. In de tussentijd betaal je echter wel de kosten. Laat je dus goed informeren door een makelaar over de kans van slagen.

Is Dubai belastingvrij?

De landen in de Verenigde Arabische Emiraten zijn ontzettend rijk. Zij verkrijgen hun vermogen voornamelijk vanuit de olie-industrie. De laatste jaren werken deze landen, succesvol, aan toerisme. Dubai is daarmee een van de meest populaire bestemmingen ter wereld. Deze landen werken nog niet of nauwelijks met belastingen. Per 2023 betalen bedrijven in Dubai wel een klein deel winstbelasting. Voor prive personen geldt er nog geen belasting.

Aandachtspunten voor je een huis koopt in Dubai

Overweeg de volgende aspecten alvorens een aankoop te doen, of je nu een huis koopt om persoonlijke of financiële redenen:

  1. Locatie;
  2. Grootte;
  3. Kwaliteit;
  4. Marktomstandigheden en de beste tijd om te kopen.

Elk van deze is een uitdagende taak op zichzelf. Om ze effectief te toetsten, moet je ofwel een aanzienlijke studie uitvoeren of met een vastgoedprofessional spreken om tijd te besparen.

Procedures

De aankoop van onroerend goed in Dubai kent een aantal basisstappen, maar kan zonder de juiste begeleiding fout gaan of kostbaar worden.

  1. De koper en verkoper worden het eens over de voorwaarden.
  2. Een aanbetaling en een Memorandum van Overeenstemming (MOU) worden ondertekend (vaak 10 procent).
  3. De partijen ontmoeten elkaar op het kantoor van de ontwikkelaar voor het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar (“NOC”, die de ontwikkelaar toestaat het onroerend goed te verkopen).
  4. Wanneer de ontwikkelaar ervan overtuigd is dat alle uitstaande servicekosten volledig zijn betaald, zal de ontwikkelaar vaak de NOC afgeven in ruil voor een vergoeding.

De partijen kunnen dan naar het kantoor van de Dubai Land Department gaan om het eigendom wettelijk over te dragen na ontvangst van de NOC. Het Dubai Land Department zal de betaling van het aankoopbedrag nodig hebben in een manager’s cheque te betalen aan de verkoper op de datum van overdracht. De koper krijgt een nieuwe eigendomsakte op zijn naam zodra alle procedures zijn voltooid.

Hoe kies ik een makelaar in Dubai?

De Dubai onroerend goed industrie is uniek in vergelijking met andere landen. Werken met een gerenommeerde onroerend goed expert om je te helpen is essentieel.

Wij bieden een one-of-a-kind service aan met onze Nederlandse makelaar in Dubai. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wist je dat het bij ons ook mogelijk is om een huis te huren in Dubai?