Als je naar Dubai gaat, is het wel zo handig om op de hoogte te zijn van de regels en wetten die hier gelden. Sommige van deze regels kunnen namelijk sterk verschillen met de regels die je hier in Nederland gewend bent. Men volgt in de Verenigde Arabische Emiraten, en dus ook Dubai, namelijk vaak de islam, wat de verschillen in wetten verklaard. Er zijn echter wel zodanig veel toeristen in bijvoorbeeld Dubai dat de uitvoering in de praktijk minder streng is. Hier zijn een aantal belangrijke regels en wetten in Dubai:

Kledingvoorschriften

In Dubai gelden een aantal kledingvoorschriften. Zo moeten je schouders hier bedekt zijn en mag je dus geen hemdjes dragen. Ook korte kleding wordt hier niet gewaardeerd en daarom moet je kleding dragen tot minstens aan je knie. Verder mag een decolleté van een vrouw niet on full display zijn, hoewel je wel een V-hals zou mogen dragen. De kledingvoorschriften zijn in de gebieden waar veel toeristen komen iets soepeler. Denk hierbij aan hotels, commerciële zwembaden of stranden bijvoorbeeld. Het is echter aan te raden om respect voor de cultuur en het land te tonen door je zoveel mogelijk aan te passen.

Affectie

Je mag in Dubai niet teveel affectie tonen naar je partner. Je zou hier zelfs een boete voor kunnen krijgen als jij en je partner toch teveel knuffelen of aan elkaar zitten. Over het algemeen mag je in het openbaar ook geen seksuele handelingen verrichten, maar in Dubai kan je hier zelfs een gevangenisstraf voor krijgen! Denk hier dus goed aan als je met je partner naar Dubai op reis gaat. Iets wat in Nederland op een vermaning of boete kan rekenen, pakt in Dubai dus hoogstwaarschijnlijk anders uit.

Homoseksualiteit

Helaas is homoseksualiteit nog steeds verboden in het gehele Midden-Oosten, waaronder dus ook Dubai. Als de autoriteiten je hierop betrappen in het openbaar, kan je vrij zware straffen krijgen.

Drugs

In Nederland zijn sommige drugs, zoals wiet bijvoorbeeld, wel (deels) gelegaliseerd, maar verder is drugsgebruik over het algemeen niet echt toegestaan. In Dubai geldt echter een strengs drugsverbod. Je kunt dus al snel een zware straf krijgen bij een, voor ons, lichte overtreding. Zelfs met een kleine hoeveelheid kan men je straffen. Ook onder invloed zijn is hier absoluut geen goed idee. Als je wel in aanraking met drugs bent geweest voor je vertrek naar Dubai moet je zorgen dat alles goed schoon is en ze op het vliegveld ook geen sporen hiervan zullen vinden.

Alcohol

In Dubai is het verboden om in het openbaar alcohol te drinken, waarbij openbaar dronkenschap ook zwaar wordt bestraft. Je mag echter wel in aparte restaurants en bars voor toeristen alcohol drinken, of thuis, of op de hotelkamer. Het kopen van alcohol in Dubai is echter wel een stuk moeilijker, maar je kan dit wel altijd op het vliegveld halen.